Volite da pijete čaj? To je dobra vijest

Uživaš li često u čaju, kaže novo istraživanje, kreativnija si od drugih osoba koje možda i nisu toliki ljubitelji ovog toplog napitka. Psiholozi na Pekinškom sveučilištu u Kini otkrili su kako je kod osoba koje vole piti čaj centar za maštu puno aktivniji.

Istraživanje se provelo na 50 studenata i studentica u ranim dvadesetima. Polovici studenata dali su crni čaj, a drugoj polovici čašu vode prije nego su različitim metodama testirali njihove kognitivne i kreativne sposobnosti.

Zatim su morali rješavati dvije vrste zadataka. U prvom su trebali sagraditi građevinu od kockica, a u drugom su trebali smisliti ime za kineski restoran.

Oni koji su pili čaj pokazali su bolje rezultate i u jednom i u drugom testu.

Istraživači su zaključili kako će, prema rezultatima istraživanja, ispijanje čaja prije upuštanja u aktivnosti koje zahtijevaju kreativnost i maštu pomoći jačanju kognitivnih sposobnosti.

Također, dodali su kako su njihovi ispitanici ispijali malu količinu čaja netom prije tih aktivnosti, što ne znači da će te litra crnog čaja pretvorit u Picassa u par trenutaka.

U svakom slučaju, čaj se sastoji od dva sastojka za koje se zna da pomažu tvom mozgu – kofein i teanin, od kojih oba pozitivno utječu na koncentraciju, ključnog segmenta kognitivne funkcije.

Izvor: zdravakrava.hr