Uz pravilno držanje manje će vas boljeti glava i leđa

Osim što ćete imati više energije, korist od uspravnog držanja su i bolja cirkulacija, ojačani mišići leđa te lakše izvođenje pokreta, a i puno bolje ćete izgledati

Pravilno držanje (postura tijela) ima nebrojeno mnogo pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje – jači mišići leđa, bolja cirkulacija, viša razina energije u tijelu, pa i pravilnije disanje. No ono što ljude možda najviše zanima je i puno bolji izgled.

– Pogrbljena leđa u prsnom dijelu kralježnice za sobom često povlače pojačani luk u donjem, lumbalnom dijelu kralježnice. Automatski je i trbuh istureniji prema naprijed, vizualno je veći, struk je širi, a cijeli trup doima se kraće, odnosno zbijeno – objašnjava Bojana Muačević Gal, mag. kineziologije i koordinatorica u Centru za kulturu tijela Gea iz Osijeka.

Osim što pravilno držanje tijela donosi velike vizualne promjene, daje puno bolji i poletniji osjećaj u cijelom tijelu. Držite li se uspravno, zasigurno ćete imati i višu razinu energije jer ćete se osjećati nadahnuto, a zbog položaja ćete i pravilnije disati – kaže Muačević Gal, koja se pravilnom posturom bavi posljednjih 20 godina, dok je nedavno, s kolegom kineziologom Željkom Ribarićem, osmislila Posturalnu terapiju, koja pomaže kod vas boli u leđima, kukovima, koljenima, stopalima, ramenima, vratu ili drugim dijelovima mišićno-koštanog sustava.

Kroz jednostavan program laganih vježbi i istezanja vraća se mišićna funkcionalnost i osnovni noseći zglobovi dovode se u neutralan anatomski položaj. A zašto je on bitan, pitate se?

                                                                                                                                                                                        foto: 24sata / Ilustracija

– Kad se tijelo pravilnije drži, puno je lakše iz njega izvesti bilo koji pokret i kretati se na bilo koji način. Tijelo je tad čvrsta baza za izvođenje pokreta i mnogih drugih kretnji – od hodanja, trčanja, plesanja, vožnje bicikla ili rolanja – objašnjava Muačević Gal.