7 velikih zabluda o igrama u krevetu u koje vjerujete!

FOTOLIA
FOTOLIA

Može li se zatrudnjeti tijekom menstruacije, povećava li stajanje na glavi šanse za trudnoću, treba li se upustiti u igre u krevetu ako vas boli glava… Stručnjaci su objasnili šta je zabluda, a šta istina…

1. Odnos u krevetu povećava šanse za srčani udar

Oko toga zaista ne bi trebali brinuti. U istraživanju objavljenom u časopisu American College of Cardiology pod povećalom se našlo 536 srčanih bolesnika u dobi od 30 do 70 godina.

Istraživači su zaključili kako ljubavna aktivnost tih pacijenata nije bila faktor rizika u kasnijim srčanim udarima. Samo 0,7 posto njih vodilo je ljubav sat vremena prije infarkta, dok je 78 posto pacijenata reklo da su zadnji odnos imali više od 24 sata ranije.

– Prema našim podacima, vrlo malo je izgleda da je aktivnost u krevetu okidač srčanog udara. Bolesnici se ne moraju brinuti i mogu nastaviti s uobičajenom aktivnošću – rekao je profesor Deitrich Rothenbacher, glavni autor studije i voditelj Instituta za epidemiologiju i medicinsku biometriju na Sveučilištu Ulm u Njemačkoj.

– Pojedinci će imati srčani udar tijekom odnosa, ali to su slučajevi za koje tek ponekad čujemo. Ti ljudi bi ionako imali infarkt, nije odnos taj koji je to skrivio. Više je zabrinjavajuće kada pacijenti imaju erektilnu disfunkciju jer je to često znak problema sa srcem – kaže dr.  Mark Knapton, pomoćni liječnik Britanske zaklade za srce.

U članku objavljenom u časopisu The Journal of Sexual Medicine, kod muškaraca postoji veća vjerojatnost da će doživjeti iznenadnu srčanu smrt – kobni srčani udar, ako se nađu u klinču s nekom drugom ženom, a ne svojom partnericom.

PIXSELL
PIXSELL

– Vođenje ljubavi izaziva uzbuđenje, a uzbuđenje stimulira nadbubrežnu žlijezdu, a ti učinci se mogu povećati s novim partnerom. To je pomalo poput uzbuđenja kod gledanja nogometne utakmice, koje, također, dovodi do povećanog broja poziva hitnim službama zbog srčanih problema – objašnjava dr. Knapton

Dr. Knapton savjetuje da se sa odnosa pričeka 4 do 6 tjedana nakon srčanog udara prije nastavka bilo kakve aktivnosti, ali ponovno napominje da odnosi generalno neće povećati rizik od srčanog udara. U riziku od iznenadne srčane smrti su gotovo sve osobe sa srčanim bolestima, ali najvažnije su: koronarna bolest srca, kardiomiopatije i zatajenje srca.