7 hobija koji će vas učiniti pametnijima!

Svi imamo neki hobi, strast, omiljenu igru ili razonodu u kojima uživamo kada god imamo priliku. Međutim, neki od tih hobija mogu potaknuti kognitivne funkcije i poboljšati pamćenje. Više ne morate gledati na hobije kao na način da se opustite, već kao sredstvo za postizanje cilja.

Ovdje ćete pronaći 7 hobija koji će vas učiniti pametnijima, ako ih budete dugo praktikovali…

1. Učite strani jezik

Ako volite putovanja i strane kulture, strast proširite na učenje stranog jezika. Ne samo da ćete bolje naučiti o kulturi, tradiciji i povijesti druge zemlje, nego ćete bolje, brže i jednostavnije komunicirati.

Učenje stranog jezika preporučuje se što ranije u životu, najbolje u djetinjstvu, ali i kasnije ćete od toga imati koristi.

Učenje jezika razvijat će mozak i pomoći rješavati teže zadatke – uz malo prakse, vidjet ćete da ćete početi oštrije razmišljati, a ponekad ćete čak i misliti na stranom jeziku. Kada se to dogodi, već ste postigli cilj!

2. Igrajte videoigrice

Iako je većina agresivnih igrica loša za djecu i tinejdžere, neke od njih mogu biti odlične za mozak.

Studije su pokazale da igranje videoigrica može popraviti koordinaciju očiju i ruku. U isto vrijeme, trenirat ćete vještinu donošenja odluka.

Ipak, važno je shvatiti da se ti pozitivni učinci odnose samo na igrice prilagođene treningu mozga.

3. Usredotočite se na igre koje će vam razbistriti mozak

Maglovito pamćenje uobičajeno je ovih dana, ali srećom postoje igre koje će pomoći.

Rješavanje zagonetki i aktivnosti koje stimuliraju mozak mogu vam smanjiti rizik od demecije za 60 posto.

U isti vrijeme, psihički izazovne igre znatno popravljaju pamćenje, što će biti jako važno kada uđete u zrele godine. Igre koje potiču aktivnost mozga, uz pravu hranu, dat će još bolje rezultate.